Digitalisering van het proces bij Fokker Aerostructures

Vanwege de strenge kwaliteitseisen is het in de relatief conservatieve luchtvaartindustrie niet vanzelfsprekend dat alle productieprocessen digitaal worden aangestuurd. Fokker Aerostructures maakt momenteel een flinke slag op het gebied van digitalisering, zonder dat bestaande systemen plaats moeten maken. Werkpakket-leider Steven Hengeveld (Fokker) legt uit wat deze aanpak zo aantrekkelijk maakt.

Non-conformacy is momenteel leidend

Wanneer een product om wat voor reden dan ook niet conform de regels wordt gemaakt, dan komt er vaak een rework. Steven licht dit toe: ‘Alles wat de fabriek uitrolt en naar de klant gaat is honderd procent conform de specificaties. Helaas is niet alles wat gemaakt wordt dat ook, dus wordt er weleens iets weggegooid.’

Current situation

Huidige situatie

Fokker 4.0 zorgt voor de digitalisering van de organisatie op basis van de Pace-Layered Application Strategy van Gartner; besluiten en keuzes worden in de nieuwe situatie vanuit real-time data gemaakt.

Slimme toepassing van bestaande technieken

‘De technologie die we inzetten om ons doel te bereiken is niet per se innovatief, maar het gaat om de manier waarop we het gebruiken’, vertelt Steven. ‘We maken de overstap van productorders op papier, naar een digitaal en taakgericht systeem, waarin Product Engineers real-time de operators kunnen aansturen.’

Het klinkt als een hele operatie, maar volgens Steven valt dat te overzien: ‘De charme van onze aanpak is dat bestaande systemen gewoon kunnen blijven werken.’

Fokker werkt met twee systemen: het Enterprise Resource Planning (ERP)-systeem voor bedrijfsprocessen en het Productmanagementsysteem (PDM), dat de technische specificaties van producten beheert. Steven: ‘Momenteel produceren beide systemen nog veel papieren documenten, maar door toevoeging van de nieuwe componenten bovenop deze systemen, wordt alles digitaal; van voorbereiding, naar werkvloer en andersom. In de vliegtuigindustrie is dit een enorme stap.’

Product Engineer (PE)-tool als goedkope oplossing

Eén van de software-componenten die nieuw wordt toegevoegd is de PE-tool. Deze vult de bestaande PDM aan en bouwt een bibliotheek op met standaardtaken, zoals frezen. ‘Als een standaardtaak niet optimaal functioneert is het direct aan te passen. Dat levert een directe kwaliteitsverbetering op in meerdere productprocessen’, aldus Steven.

De job-manager fungeert in dit systeem als verkeersagent. De PE-tool krijgt technische data van het PDM en de job-manager stuurt hieruit taakgerichte handelingen richting de werkvloer. Hij kan dit real-time bijsturen als er wijzigingen nodig zijn.

De nieuwe situatie: Manufacturing Excecution System

‘De productieorders zijn statisch, op papier’, licht Steven de huidige situatie toe. ‘Eenmaal afgetekend is dit niet zomaar te wijzigen.’ In de nieuwe situatie wordt de ‘digital twin’ van het fysieke product real-time up-to-date gehouden. ‘Zo ver zijn we echter nog niet’, meldt Steven. ‘Aan de digitale fundatie wordt momenteel gewerkt. In een testomgeving is inmiddels een proof-of-concept draaiende’.

Future situation

Toekomstige situatie

De volgende stap is een pilot; een beperkt deel van de productie wordt dan met de nieuwe digitale werkwijze ingeregeld. Naar verwachting gebeurt dit aan het begin van de zomer.

Terug naar project